utorok 21. októbra 2014

Dobrý žurnál nie je zlý žurnál!

A čo tak art journal? Nepočuli ste ešte? Tak si sadnite, prekrížte nohy, usŕknite z dobrej kávy a čítajte :) Keď som sa pred pár rokmi stretla s art journalingom, bola som fascinovaná a odhodlaná tvoriť v tomto duchu myšlienkových pochodov a zároveň umeleckého spracovania.
ART JOURNALING (podľa akejsi definície, ktorú som kdesi raz ukradla a ostala mi v hlave) je kreatívnym vyjadrením našich emócií, myšlienok alebo spomienok bez ohľadu na použitý materiál, formát a techniku. Môžeme v ňom podľa seba vyjadriť svoje momentálne nálady, vyliať svoje slzy aj vykričať zlosť a aj prejaviť hurónsky smiech, snívať svoje sny a kuť v ňom plány. 
Základ tvorí akýsi zošitok alebo knižka, do ktorej sa píše, maľuje, lepí, tlačí, viaže, skrátka majstruje s využitím rôzneho materiálu (papiera, textilu, látok, farieb, tušov, nálepiek, atď.) Tento zošit môže byť ručne viazaný, lepený, prešitý niťou alebo inak zviazaný, prípadne môžeme použiť naň starú knižku, ktorá je nekompletná alebo poškodená. Môže mať pár stránok, ale aj veľké množstvo strán.
Dielko v zošite sa väčšinou tvorí na dvojstránku, myšlienky môžu byť nesúvislé (nikto okrem nás im nemusí rozumieť), písané rukou, strojom, na PC a nalepené, vytlačené na štítkoch smash, vystrihnuté z novín, časopisov a podobne.
Art journaling je akousi technikou alebo odnožou scrapbookingu.
Existujú aj tzv. putovné žurnály, to sú zošitky, ktoré tvorí vopred určená skupina ľudí, majiteľ vytvorí vrchnú obálku, na určitý čas si ich medzi sebou navzájom vymieňajú a každý člen skupiny urobí tzv. vpis do žurnálu. Ak má skupinka napr. 6 ľudí a každý má zošitok u seba mesiac, po polroku má majiteľ žurnál u seba a krásnu pamiatku na kreatívny rukopis ostatných. Nie je to pekná myšlienka? 
Upozornenie! Prvý art-journal je zo zvedavosti, ďalší z chytľavosti a potom je to už silné narkotikum :)
Ponúkam dnes ukážku moje práce (nerobím ich často), ktoré sú umiestnené v starom zošite notových partitúr.







Tak čo? Skúsite aj vy? Ak máte chuť a odvahu, radi vaše práce uvidíme, posielajte ich na e-mail: scrapatelier11@gmail.com. Všetky uverejníme v pinterestovej galérii Scrapatelier. Budeme radi, keď nás budete aj tam navštevovať a motivovať aj iných scrapbookerov, aby mali chuť v svojom hobby rásť.

Krásny deň želám!

Janka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára